Kliniczna ocena tolerancji doustnej ciągłej terapii estrogenowo-progestagenowej (Activelle) - Wlaźlak, Edyta; Surkont, Grzegorz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
W pracy przedstawiono ocenę nowej terapeutycznej opcji hormonalnej terapii zastępczej – doustnej niskodawkowej ciaglej terapii złożonej estrogenowo-gestagenowej z użyciem 1 mg estradiolu i 0,5 mg octanu norethisteronu. Stwierdzono, że preparat Activelle (Novo Nordisk) jest skuteczny w leczeniu objawów menopauzalnych. Lek ten był dobrze tolerowany przez kobiety w wieku pomenopauzalnym. Częstość objawów ubocznych była niska. Plamienie/krwawienie stwierdzano u 22,6% pacjentek w 1. mies. HRT i u 6,9% leczonych po 6 mies.