Wpływ hormonalnej terapii zastępczej na układ krzepnięcia i fibrynolizy, ze szczególnym uwzględnieniem pacjentek z cukrzycą typu 2 - Telejko, Beata; Kinalska, Ida; Kowalska, Irina; Kinalski, Maciej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Skłonność do zmian zakrzepowych odgrywa kluczową rolę w rozwoju choroby niedokrwiennej serca i żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej. W przedstawionej pracy omówiono wpływ hormonalnej terapii zastępczej na aktywność układu krzepnięcia i fibrynolizy i jego potencjalne następstwa kliniczne, ze szczególnym uwzględnieniem badań przeprowadzonych u pacjentek chorych na cukrzycę typu 2.