Eliminacja ryzykaRozmowa z Małgorzatą Bulandą, prezes Polskiego Towarzystwa Zakażeń Szpitalnych, zdobywczynią tytułu Lidera Roku 2012 w Ochronie Zdrowia – Zdrowie Publiczne. - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2012)
– Dawniej więcej było spraw jednoznacznych, w których zakażenie wynikało z błędu lub niewiedzy personelu medycznego. Obecnie są one rzadkością, co świadczy o wzroście świadomości zagrożeń wśród personelu medycznego. Poprawił się również stan wiedzy sędziów i prawników w tej kwestii. Zauważyłam jednak, że częściej niż kiedyś pojawiają się oskarżenia bezzasadne, w których ujawnia się roszczeniowa postawa pacjentów – mówi Małgorzata Bulanda.