Sztuka ratunkuRozmowa z Jerzym Owsiakiem, prezesem Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, Liderem Roku 2012 w Ochronie Zdrowia – Działalność Edukacyjno-Szkoleniowa, nagrodzonym za Program Edukacyjny „Ratujemy i Uczymy Ratować”. - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2012)
– Program ten realizujemy dzięki grupie 105 wolontariuszy Pokojowego Patrolu z uprawnieniami instruktorskimi American Heart Association. Przeszkolili oni do tej pory 24 698 nauczycieli z 11 861 szkół podstawowych. Programem objętych jest ponad półtora miliona uczniów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by udzielania pomocy dorośli uczyli się od swoich dzieci. Każdy uczestnik programu coś do niego wniósł – oczywiście w różnych proporcjach – mówi Jerzy Owsiak.