Ocena wpływu terapii hormonalnej mężczyzn na samoocenę ich stanu zdrowia - Mroczkowski, Artur; Wdowiak, Artur; Bakalczuk, Grzegorz; Jakiel, Grzegorz; Bakalczuk, Szymon (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
W warunkach polskich 4,3 mln mężczyzn jest w grupie wiekowej powyżej 50. roku życia. Wraz z wejściem w okres andropauzy stan ich zdrowia ulega gwałtownemu pogorszeniu, co przejawia się w subiektywnym odczuciu, jak i w postaci obiektywnego obniżenia niektórych wykładników dobrostanu organizmu. Niezwykle istotnym problemem medycyny staje się pomoc mężczyźnie w okresie andropauzy. Celem pracy było wyjaśnienie czy hormonalna terapia zastępcza oprócz realnego uzupełnienia niedoboru męskich hormonów, przynosi także poprawę samopoczucia pacjenta, a co za tym idzie podwyższenie jakości życia poprzez analizę wskaźników o charakterze subiektywnym. Badanie przeprowadzono przy pomocy kwestionariusza ankiety wśród 38 mężczyzn w wieku od 45 do 65 lat z objawami andropauzy, przebywających pod opieką poradni przyklinicznej w Klinice Rozrodczości i Andrologii AM w Lublinie w 2000 i 2001 roku. Grupę badaną stanowiło 20 losowo wybranych mężczyzn, którzy przyjmowali jeden z preparatów pochodnych testosteronu przez 18 mies. Grupę kontrolną stanowiło 18 mężczyzn nieprzyjmujących hormonalnej terapii zastępczej. Stwierdzono, że mężczyźni przyjmujący hormonalną terapię zastępczą w postaci pochodnych testosteronu lepiej oceniają swój stan zdrowia w porównaniu z osobami niepoddanymi terapii. Wykazano, iż samoocena stanu zdrowia ma związek z wykształceniem mężczyzn.