Saccharomyces boulardii – aktualne dane naukowe - Szajewska, Hanna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Coraz powszechniejsza staje się wiedza, że właściwości probiotyków zależą od szczepu. Skuteczność każdego z nich powinna być oceniana oddzielnie. W artykule podsumowano dane z badań z randomizacją i/lub ich metaanaliz, w których oceniano skuteczność kliniczną Saccharomyces boulardii u dorosłych i dzieci. W celu identyfikacji badań przeszukano komputerową bazę piśmiennictwa medycznego MEDLINE oraz Cochrane Library (do czerwca 2012 roku). Dostępne dane naukowe uzasadniają stosowanie S. boulardii w leczeniu ostrej biegunki infekcyjnej u dzieci oraz w zapobieganiu biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. U dorosłych S. boulardii jest prawdopodobnie skuteczny w zapobieganiu zakażeniu Clostridium difficile oraz biegunce podróżnych. Zastosowanie S. boulardii w leczeniu Helicobacter pylori wraz z potrójną terapią eradykacyjną zwiększa skuteczność eradykacji i zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych terapii, szczególnie biegunki.