Wpływ magnezu na zdrowie człowieka - Bancerz, Bartłomiej; Duś-Żuchowska, Monika; Cichy, Wojciech; Matusiewicz, Henryk (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Magnez (Mg, łac. magnesium ) jest dwuwartościowym pierwiastkiem chemicznym szeroko rozpowszechnionym w otaczającym nas świecie. W organizmie człowieka magnez jest jednym z makroelementów, kofaktorem dla ponad 30 enzymów. Prawidłowe stężenie magnezu w surowicy człowieka mieści się w przedziale 0,75–0,95 mmol/l (1,8–2,3 mg/dl). W pracy przedstawiono rolę magnezu w utrzymaniu homeostazy organizmu, szczegółowo omówiono wpływ jego niedoboru i nadmiaru na zdrowie człowieka. Zaprezentowano źródła występowania magnezu oraz możliwości jego suplementacji w diecie.