Wybrane aspekty diagnostyki i leczenia zespołu jelita nadwrażliwego w praktyce klinicznej lekarzy rodzinnych oraz specjalistów medycyny wewnętrznej - Krawczyńska, Agnieszka; Maciejewska, Katarzyna; Pawlik, Magdalena; Rydzewska, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Cel: Analiza wyników anonimowej ankiety przeprowadzonej wśród lekarzy medycyny rodzinnej oraz internistów dotyczącej znajomości kryteriów rozpoznawania i zasad leczenia pacjentów z objawami zespołu jelita nadwrażliwego. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 122 lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej i innych placówek leczniczych. Wśród badanych przeprowadzono ankietę zawierającą 28 pytań, które miały na celu sprawdzenie znajomości podstawowych zasad diagnostyki i leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. Wyniki : Wyniki tej ankiety pokazują, że rozpoznawanie i leczenie zespołu jelita nadwrażliwego nadal stanowi ogromny problem diagnostyczny i terapeutyczny. Na podstawie przeprowadzonych badań należy stwierdzić, że większość lekarzy nie stosuje pozytywnej diagnozy opartej na jakichkolwiek kryteriach rozpoznania tej jednostki chorobowej, a wciąż stosuje wyłącznie diagnozę „z wykluczenia”. Wnioski : Wskazana jest dalsza edukacja w środowisku lekarskim dotycząca pozytywnej diagnostyki zespołu jelita nadwrażliwego.