Przydatność APRI w ocenie zaawansowanego włóknienia wątroby u dzieci z niedoborem α1-antytrypsyny - Bakuła, Agnieszka; Dądalski, Maciej; Socha, Piotr; Pronicki, Maciej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Wstęp : Biopsja wątroby jest złotym standardem w ocenie włóknienia wątroby. Jako nieinwazyjny marker włóknienia u pacjentów z uszkodzeniem wątroby na tle wirusowego zapalenia wątroby typu C, B i alkoholizmu stosuje się APRI (AST-to-platelet ratio index). Przebieg choroby i rokowanie u dzieci z niedoborem α 1 -antytrypsyny (α 1 -antitrypsin deficiency – α 1 -ATD) są trudne do przewidzenia, dlatego nieinwazyjny wskaźnik zaawansowanego włóknienia byłby przydatny w diagnostyce choroby. Cel: Ocena przydatności APRI jako wskaźnika zaawansowanego włóknienia wątroby u dzieci z α 1 -ATD. Materiał i metody: Do badania zakwalifikowano 45 dzieci z postacią homozygotyczną α 1 -ATD (PiZZ), u których retrospektywnie analizowano APRI w odniesieniu do nasilenia włóknienia wątroby. Biopsję wątroby wykonano u dzieci w wieku średnio 0,25 roku (zakres wieku: 0,17–0,67 roku), mediana (Q1–Q3). Nasilenie włóknienia szacowano w 5-stopniowej skali 0–4. Za zaawansowane uznano włóknienie 2–4, a za marskość 4. Metodą analizy krzywych ROC (receiver operating characteristic) i pola pod krzywą ROC (AUROC) stwierdzono własności różnicujące APRI w ocenie zaawansowanego włóknienia wątroby, w tym marskości. Wyniki : W badanej grupie pacjentów APRI wynosił 0,22 (0,12–0,39), mediana (Q1–Q3). U 21 dzieci rozpoznano zaawansowane włóknienie w biopsji wątroby, natomiast u 6 pacjentów – marskość tego narządu. Optymalny punkt odcięcia dla APRI w odniesieniu do zaawansowanego włóknienia określono na 0,26, a w odniesieniu do marskości – na 0,33. Odpowiednio czułość wynosiła 0,60 (95% CI: 0,41–0,77) i 0,83 (0,36–0,99), swoistość: 0,87 (95% CI: 0,60–0,98) i 0,31 (0,17–0,48), AUROC: 0,74 (95% CI: 0,58–0,89) i 0,51 (95% CI: 0,28–0,74). Wnioski : APRI jest czułym, ale mało swoistym wskaźnikiem marskości wątroby u dzieci z α 1 -ATD i wartościowym, nieinwazyjnym wskaźnikiem zaawansowanego włóknienia wątroby.