Artykuł poglądowySkuteczność różnych preparatów interferonu beta w stwardnieniu rozsianym. Przegląd otwartych badań porównawczych - Berkowicz, Tomasz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2012)
Interferon β (IFN-β) jest lekiem immunomodulacyjnym pierwszego rzutu zarejestrowanym do leczenia nawracająco-zwalniającej postaci stwardnienia rozsianego. Obecnie dostępnych jest kilka preparatów interferonu β 1b i β 1a. W niniejszym artykule dokonano przeglądu 13 badań prowadzonych metodą otwartej próby, w których porównywano skuteczność różnych preparatów IFN-β. Opierając się na dostępnych danych klinicznych, można wnioskować, że różnice pomiędzy preparatami IFN-β dotyczące ich skuteczności są nieznaczne i często niewykrywalne. Decyzja o rozpoczęciu leczenia konkretnym preparatem powinna być zatem podjęta na podstawie indywidualnej odpowiedzi chorego na leczenie, tolerancji, sposobu podawania leku, stosowania się przez chorego do zaleceń oraz kosztów terapii.