Artykuł oryginalny Aleksytymia a funkcjonowanie poznawcze u chorych z pierwszym epizodem depresji i depresją okresową nawracającą - Orzechowska, Agata; Talarowska, Monika; Zboralski, Krzysztof; Opuchlik, Katarzyna; Chamielec, Marcelina; Florkowski, Antoni; Gałecki, Piotr (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2012)
Cel pracy: Głównym celem prowadzonych badań była ocena natężenia deficytów emocjonalnych w postaci syndromu aleksytymii w porównaniu z wybranymi aspektami funkcjonowania poznawczego u pacjentów leczących się z powodu depresji. Materiał i metody : Badaniem objęto 38 pacjentów (19 kobiet i 19 mężczyzn) w wieku 18–65 lat (M = 48,56 roku; SD = 12,39), leczonych z powodu zaburzeń psychicznych – pierwszy epizod depresji i zaburzenia depresyjne nawracające. Do psychologicznej oceny funkcjonowania emocjonalnego i poznawczego pacjentów z depresją zastosowano Skalę Aleksytymii Bermond-Vorst (BVAQ), Test Łączenia Punktów (Trail Making Test – TMT, Test Kreślenia Drogi) oraz test Stroopa. Wyniki: Pacjentów z zaburzeniami depresyjnymi cechuje wyższy niż przeciętny poziom aleksytymii oraz osłabienie koncentracji uwagi, pamięci operacyjnej i funkcji wykonawczych. Porównanie analizowanych zmiennych wykazało istotny związek między ogólnym poziomem aleksytymii i jednym z jej wymiarów (ubóstwo wyobraźni i marzeń na jawie) a poziomem funkcjonowania pamięci operacyjnej mierzonej za pomocą Testu Łączenia Punktów. Pozostałe czynniki określające deficyty w zakresie identyfikacji emocji nie współwystępowały w sposób istotny statystycznie z wybranymi aspektami funkcji poznawczych. Wnioski : U pacjentów z zaburzeniami depresyjnymi trudności w identyfikacji własnych emocji, w tym ubóstwo wyobraźni, mają związek z osłabieniem pamięci operacyjnej. Otrzymane wyniki wymagają dalszej analizy, w której należy rozważyć włączenie do badań grupy kontrolnej składającej się z osób zdrowych.