Zespół wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego - Rolski, Wojciech (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2012)
Zespół wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego (CS) jest częstym problemem neurologicznym w opiece paliatywnej. Większość objawów jest następstwem przemieszczenia struktur mózgu, a nie bezwzględnej wartości ciśnienia. W pracy opisano patofizjologię oraz objawy wzrostu CS. Skuteczne leczenie paliatywne obejmuje leki osmotycznie czynne, kortykosteroidy oraz diuretyki pętlowe.