Oksykodon w leczeniu neuralgii popółpaścowej z uwzględnieniem pacjentów z chorobą nowotworową - Malec-Milewska, Małgorzata; Kucia, Hanna; Sękowska, Agnieszka (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2012)
Wstęp: Neuralgia popółpaścowa jest najczęstszym powikłaniem infekcji wirusem półpaśca. Leczenie farmakologiczne obejmuje stosowanie leków działających powierzchniowo, leków przeciwdrgawkowych i przeciwdepresyjnych oraz opioidów. Obecnie za opioid pierwszego rzutu w leczeniu bólu neuropatycznego uważany jest oksykodon. Cel pracy: Ocena efektywności i bezpieczeństwa zastosowania oksykodonu o kontrolowanym uwalnianiu w terapii złożonej u chorych z neuralgią popółpaścową. Materiał i metody: Retrospektywne badanie przeprowadzono wśród 16 pacjentów Poradni Leczenia Bólu w wieku 64–79 lat (grupa I – 7 osób ze współistniejącą chorobą nowotworową, grupa II – 9 chorych bez współistniejącej choroby nowotworowej), u których rozpoznano neuralgię po półpaścu. Wstępna dawka oksykodonu wynosiła 10 mg/dobę, gabapentyny 300 mg/dobę, amitryptyliny 25 mg/dobę. Oceniano natężenie bólu w skali numerycznej (NRS) oraz występowanie objawów niepożądanych w chwili rozpoczęcia leczenia, a następnie w 7., 14. i 28. dniu terapii. Wyniki: Natężenie bólu w całej badanej grupie, które wynosiło wyjściowo 8–10 punktów w skali NRS, zmniejszyło się do 1–2 punktów w ostatniej dobie obserwacji. Nudności zaobserwowano u 5 (31%) chorych, wymioty u 2 (12%), zawroty głowy u 5 (31%), senność u 5 (31%), zaparcia u 6 (37%) chorych. W żadnej z badanych grup nie odnotowano poważnych działań niepożądanych. Wnioski: Zastosowanie oksykodonu w złożonej terapii neuralgii popółpaścowej pozwoliło na skuteczną kontrolę bólu przy zastosowaniu niskich dawek leku w obu bad