Profilaktyka raka szyjki macicy – poziom wiedzy kobiet i mężczyzn - Pacewicz, Marzena; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Krajewska-Ferishah, Katarzyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2012)
Wprowadzenie: Rak szyjki macicy powoduje śmierć 5 Polek dziennie. Celem pracy była ocena poziomu wiedzy kobiet i mężczyzn na temat znaczenia cytologii w profilaktyce raka szyjki macicy. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono w grupie 100 pacjentek i 100 pacjentów z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankietowego. Wyniki: Spośród badanych 18% kobiet i 25% mężczyzn uważało, że wiedza Polek o raku szyjki macicy jest zła, a 44% kobiet i 38% mężczyzn uznało, że badanie cytologiczne należy przeprowadzać raz w roku. Za główne czynniki zwiększające ryzyko zachorowania kobiety uznały przewlekłe zakażenie wysokoonkogennym typem wirusa HPV i dużą liczbę partnerów seksualnych (po 64%), mężczyźni – dużą liczbę partnerów seksualnych i częste nieleczone stany zapalne pochwy (po 38%). Jako główny objaw raka kobiety podały nieprawidłowe, krwiście podbarwione upławy (71%), a mężczyźni krwotoki z dróg rodnych (58%). Tylko 16% kobiet i 12% mężczyzn wiedziało, że w pierwszym etapie rak rozwija się często bezobjawowo. Najbardziej znanym programem dotyczącym profilaktyki raka szyjki macicy była cytologia (80% kobiet, 42% mężczyzn) i szczepienia (66% kobiet, 26% mężczyzn). Spośród respondentek 46%otrzymało zaproszenie na badanie cytologiczne, ale aż 67% nie skorzystało z niego. Wnioski: Wiedza kobiet i mężczyzn na temat raka szyjki macicy była zróżnicowana. Większość badanych kobiet nie skorzystała z otrzymanego zaproszenia na wykonanie badania cytologicznego. Głównymi źródłami wiedzy kobiet na temat raka szyjki macicy były internet, telewizja i lekarz, najrzadziej pielęgniarki, a mężczyzn – telewizja. Zdaniem kobiet edukacja na temat chorób nowotworowych powinna się zacząć w gimnazjum, zdaniem mężczyzn – w liceum.