Łupież czerwony mieszkowy – typ IV młodzieńczy. Opis przypadku - Omulecki, Anastazy; Walczak-Koszela, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie. Łupież czerwony mieszkowy ( pityriasis rubra pilaris – PRP) jest przewlekłą, klinicznie niejednorodną dermatozą. Występuje u osób starszych (typ I klasyczny uogólniony i typ II atypowy) lub u dzieci (typ III klasyczny uogólniony, typ IV ograniczony i typ V dziecięcy atypowy). Wspólną cechą wszystkich pięciu typów jest występowanie przymieszkowych rogowaciejących grudek, rumieni i łupieżowatych łusek. Typ IV młodzieńczy ograniczony charakteryzuje się obecnością plackowatych ognisk o wymienionej wyżej morfologii, umiejscowionych głównie na łokciach, kolanach i kostkach. Cel pracy. Przedstawienie 15-letniego chłopca z IV ograniczonym typem młodzieńczym, PRP w celu ułatwienia rozpoznawania tego rodzaju przypadków. Opis przypadku . U 15-letniego chłopca od 5 lat utrzymywały się wyraźnie ograniczone, jasne ogniska rumieniowe z przymieszkowymi grudkami i białymi łupieżowatymi łuskami głównie na łokciach, kolanach i kostkach oraz woskowej barwy rogowacenie na dłoniach. Dotychczas chorobę diagnozowano jako łuszczycę. Na podstawie obrazu klinicznego i histopatologicznego ustalono rozpoznanie PRP typu IV (młodzieńczego, ograniczonego). Włączono leczenie emolientami i adapalenem. Chłopiec jest pod obserwacją. Wnioski. Ogniska rumieniowe z mieszkowymi grudkami, łupieżowatą łuską, umiejscowione na łokciach, kolanach, kostkach należy różnicować przede wszystkim z łuszczycą.