Hormonalna terapia zastępcza – czy dawka ma znaczenie? - Jakiel, Grzegorz; Słabuszewska-Jóźwiak, Aneta; Baran, Arkadiusz; Bińkowska, Małgorzata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Hormonalna terapia zastępcza (HTZ) ma na celu leczenie objawów naczynioruchowych z użyciem najniższej dawki. Jej dobór, droga i czas podania powinny być dostosowane do indywidualnych potrzeb kobiet oraz uwzględnić potencjalne ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych wynikających ze stosowanej terapii.