Czy można przeciwdziałać starzeniu się kobiecego mózgu i rozwojowi choroby Alzheimera? - Krzyczkowska-Sendrakowska, Magdalena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wszystkie struktury i funkcje mózgu są estrogenowrażliwe. Estrogeny mają wpływ na neuroprzekaźniki i neurony oraz działają neuroprotekcyjnie. Regulują system bioenergetyczny mózgu, metabolizm glukozy, proces fosforylacji oksydacyjnej oraz mają wpływ na substraty transporterów glukozy. Niedobór estrogenów prowadzi do stanu hipometabolicznego mózgu, bowiem zmniejsza się metabolizm glukozy. Estrogeny podtrzymując w mózgu proces wykorzystania energii z glukozy, chronią go przed wykorzystywaniem innych źródeł energii jak lipidy, co sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera. Estrogeny hamują syntezę amyloidu i białka tau oraz zwiększają aktywność dopaminy, zmniejszając ryzyko choroby Alzheimera. Istnieje krytyczny okres rozpoczęcia terapii hormonalnej, który zapewnia redukcję ryzyka choroby Alzheimera – rozpoczęcie terapii do 5 lat po menopauzie zmniejsza ryzyko o 30% i utrzymuje na obniżonym poziomie, jeśli leczenie hormonalne jest stosowane 10 lat lub dłużej.