Profil bezpieczeństwa antykoncepcji hormonalnej w okresie przedmenopauzalnym - Męczekalski, Błażej; Czyżyk, Adam; Katulski, Krzysztof; Maciejewska-Jeske, Marzena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
U kobiet przed menopauzą stwierdza się obniżenie zdolności rozrodczych, trudno jednak wskazać dokładny moment, w którym można wykluczyć zajście w ciążę. W związku z tym w tej grupie często stosuje się antykoncepcję hormonalną. Przyjmowanie dwuskładnikowej tabletki antykoncepcyjnej wiąże się z ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych (żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej, zawału serca, udaru mózgu), raka piersi oraz nieznacznie zwiększonym ryzykiem raka szyjki macicy. Dodatkowo wiek jest czynnikiem ryzyka rozwoju tych chorób. Jednocześnie dwuskładnikowa antykoncepcja wiąże się z ochroną przed niektórymi nowotworami oraz poprawą w zakresie objawów zespołu klimakteryjnego i regularności krwawień. Dane na temat wpływu na gęstość mineralną kości są niejednoznaczne. Hormonalna antykoncepcja jednoskładnikowa wydaje się mieć lepszy profil bezpieczeństwa, choć dostępne w tym zakresie dane są ubogie. W świetle istniejących badań dwuskładnikowa antykoncepcja hormonalna może być bezpieczna u szczupłych, niepalących kobiet w okresie przedmenopauzalnym nieobciążonych dodatkowo chorobami krążenia lub metabolicznymi. Dla kobiet, u których stwierdzono otyłość, palących, z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową lub cukrzycą, bezpieczną alternatywą wydaje się wkładka wewnątrzmaciczna hormonalna lub niezawierająca hormonów, metody barierowe lub sterylizacja.