Mastalgia – poważny problem u kobiet w wieku przedmenopauzalnym - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Mastalgia jest częstym objawem zgłaszanym przez kobiety w okresie przedmenopauzalnym. Mając na uwadze jej związek z cyklem miesiączkowym, typowo wyróżnia się mastalgię cykliczną i niecykliczną. Poniższy artykuł charakteryzuje zmiany hormonalne zachodzące w okresie przedmenopauzalnym i ich wpływ na występowanie bólów piersi. Autorzy podkreślają, że przed rozpoczęciem leczenia farmakologicznego koniecznie należy wykluczyć obecność zmian nowotworowych sutka. Leczenie mastalgii to, poza farmakoterapią, również zmiany w stylu życia kobiet oraz psychoprofilaktyka. Szczególną uwagę zwrócono na znaczenie progestagenów w leczeniu mastalgii, w tym na ich potencjalny związek z ryzykiem raka sutka. Problemem pozostaje również stosowanie terapii hormonalnej okresu menopauzy ( menopausal hormone therapy – MHT) u kobiet z mastalgią, a decyzja o rozpoczęciu (i kontynuacji) tej terapii winna być każdorazowo podejmowana indywidualnie, po konsultacji z pacjentką.