Zespół niedoboru testosteronu u starszych mężczyzn – aktualne poglądy - Rabijewski, Michał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Niedobór androgenów stał się ważnym problemem klinicznym z powodu postępujących zmian demograficznych i wzrostu populacji mężczyzn w starszym wieku. Zespół niedoboru testosteronu ( testosterone deficiency syndrome – TDS) to kompleks objawów klinicznych i biochemicznych spowodowanych zmniejszonym wydzielaniem i/lub działaniem testosteronu u mężczyzn w starszym wieku. Stężenie testosteronu zmniejsza się stopniowo wraz z wiekiem, co powoduje, że u znacznego odsetka mężczyzn po 60. roku życia stwierdza się stężenia poniżej normy charakterystycznej dla młodych zdrowych mężczyzn. Jednakże etiopatogeneza i częstość tego zjawiska nadal pozostają nie do końca poznane, co związane jest m.in. z brakiem jasnych kryteriów diagnostycznych, a zwłaszcza brakiem powszechnie akceptowanej dolnej normy stężenia testosteronu. Ostatnie lata przyniosły wiele dowodów na korzystny wpływ leczenia zastępczego testosteronem u mężczyzn z hipogonadyzmem, jednak w dalszym ciągu nie przeprowadzono długofalowych badań interwencyjnych oceniających ryzyko chorób układu krążenia i ogólną śmiertelność. Brakuje również wiarygodnych danych dotyczących bezpieczeństwa terapii i optymalnych, docelowych stężeń testosteronu w trakcie leczenia.