Zdrowa pochwa w okresie menopauzy – czy tylko estrogeny? - Skrzypulec-Plinta, Violetta; Drosdzol-Cop, Agnieszka; Skwara-Guzikowska, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie w trakcie menopauzy mogą wpływać na funkcje seksualne kobiety. Znaczący wpływ na obniżenie aktywności seksualnej mają zmiany stężeń hormonów: estrogenów, androgenów i progesteronu. Najczęstsze zaburzenia seksualne obejmują zmniejszenie popędu płciowego, awersję do współżycia, brak pobudzenia, ból w trakcie stosunku. Dostępne są liczne rodzaje suplementacji hormonalnej umożliwiające poprawę jakości życia. Wiele danych potwierdza skuteczność stosowania estrogenów w redukcji objawów atrofii pochwy u kobiet w okresie menopauzalnym. Suplementacja androgenami związana jest z poprawą funkcji seksualnych i satysfakcji ze współżycia. Współcześnie coraz częściej stosuje się metody leczenia miejscowego za pomocą autologicznego przeszczepu komórek tłuszczowych, iniekcji kwasu hialuronowego oraz osocza bogatopłytkowego, w celu uzyskania poprawy elastyczności tkanek oraz regeneracji i nawilżenia pochwy.