Hormonalna terapia zastępcza a cukrzyca - Wender-Ożegowska, Ewa; Ożegowska, Katarzyna; Gutaj, Paweł (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Celem pracy jest przedstawienie poglądów i stanu wiedzy na temat hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) u kobiet chorych na cukrzycę. Aktualny stan wiedzy dowodzi, że cukrzyca nie stanowi przeciwwskazania do stosowania HTZ. Dostępne badania wykazały brak jej negatywnego wpływu na kontrolę glikemii, a wręcz wskazują nie tylko na jej korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową, lecz również większości preparatów na profil lipidowy pacjentek. Najkorzystniejszy efekt metaboliczny wydaje się mieć terapia transdermalna z zastosowaniem naturalnego progesteronu lub noretysteronu. Stosowanie HTZ nie wpływa prawdopodobnie korzystnie na profilaktykę jak i leczenie choroby wieńcowej i należy o tym informować pacjentki przed rozpoczęciem terapii. Nie zwalnia to jednak lekarzy z przepisywania tej formy terapii w przypadku stwierdzenia u pacjentki chorej na cukrzycę objawów menopauzalnych bądź ryzyka osteoporozy, bowiem potencjalne negatywne skutki jak i korzyści tej formy terapii są zbliżone do efektów uzyskanych w grupach zdrowych pacjentek. Należy jednak, jak zawsze przy wyborze metody leczenia, zastosować najbezpieczniejszą dla danej pacjentki formę terapii.