Czy można zapobiec konsekwencjom menopauzy dla skóry? - Wojnowska, Dorota (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Współcześnie 1/3 życia kobiet przypada na okres po menopauzie. Istotne przeobrażenia hormonalne dokonujące się w tym czasie w organizmie kobiety prowadzą do zmian w strukturze i funkcjonowaniu skóry. Starzenie hormonalne charakteryzuje się atrofią naskórka, suchością i ścieńczeniem skóry, formowaniem drobnych zmarszczek i opóźnionym gojeniem ran. W starzeniu skóry twarzy biorą udział zarówno czynniki wewnętrzne – genetyczne i hormonalne, jak i zewnętrzne – przede wszystkim przewlekła ekspozycja na promienie słoneczne. Układowe lub miejscowe estrogenowe leczenie zastępcze poprawia grubość skóry, zawartość kolagenu, syntezę włókien sprężystych i nawilżenie skóry. Jednak długotrwałe leczenie zastępcze estrogenami może powodować działania uboczne, dlatego też poszukuje się alternatywnych metod terapii skóry. W pracy omówiono możliwości poprawy jakości skóry, w tym różne preparaty dermatologiczne i niechirurgiczne techniki zabiegowe.