Standardy hormonalnej terapii zastępczej po Women’s Health Initiative – przegląd najnowszych doniesień dotyczących znaczenia drogi podania dla profilu bezpieczeństwa terapii - Woźniakowska, Ewa; Milart, Paweł; Woźniak, Sławomir; Wrona, Wojciech; Szkodziak, Piotr; Paszkowski, Maciej; Czuczwar, Piotr; Paszkowski, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Po opublikowaniu wyników Women’s Health Initiative (WHI) w piśmiennictwie pojawiło się wiele nowych badań oraz rekomendacji dotyczących menopauzalnej terapii hormonalnej. Artykuł przedstawia najnowsze dane dotyczące znaczenia drogi podawania suplementacji hormonalnej w kontekście bezpieczeństwa terapii. Zalecenia dotyczące wyboru drogi podawania hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) nie wskazują jednoznacznie na bezwzględną wyższość którejkolwiek z nich. Najnowsze doniesienia wskazują na korzystny wpływ estradiolu podawanego przezskórnie oraz mikronizowanego progesteronu na ryzyko żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ), raka piersi, udaru niedokrwiennego oraz choroby niedokrwiennej serca.