Czy istnieje skuteczna alternatywa dla terapii hormonalnej w leczeniu objawów menopauzalnych? - Sobstyl, Małgorzata; Tkaczuk-Włach, Joanna; Sobstyl, Jacek; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Kobiety chętnie sięgają po alternatywne terapie w łagodzeniu objawów menopauzalnych. Wynika to często z obawy o skutki uboczne terapii hormonalnej lub z przeciwwskazań do jej stosowania. Lekami o udowodnionej skuteczności są preparaty z grupy selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny ( selective serotonin reuptake inhibitor – SSRI) i noradrenaliny oraz gabapentyna. Zmiana stylu życia i wysiłek fizyczny wspomagają leczenie farmakologiczne. Metody niekonwencjonalne, tj. joga, relaksacja, akupunktura, wymagają dużych badań z randomizacją w celu oceny ich wpływu na objawy menopauzalne.