Pozory decentralizacji - Dercz, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2013)
Organizacja terytorialna publicznego płatnika jest bardzo ważna. Ale najpierw zadania w systemie ochrony zdrowia trzeba rozpisać na tyle precyzyjnie, by każda jednostka władzy publicznej mogła zostać w należyty i obiektywny sposób rozliczona z ich realizacji. Tego w Polsce nie zrobiono.