Ratowanie pediatrii - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2013)
Ogromne długi szpitali dziecięcych, wstrzymywanie przyjęć pacjentów w instytutach i problemy z dostępem do najbardziej podstawowych świadczeń – taki obraz pediatrii wyłania się z doniesień ostatnich kilku miesięcy. Wygląda na to, że sprawy wymknęły się spod kontroli – poleciały głowy dyrektorów największych instytutów, a Jerzy Owsiak oświadczył, że dalsze działania Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy na rzecz medycyny dziecięcej stoją pod znakiem zapytania.