Za zdrowie - Bulica, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2013)
Niezbędna wydaje się zmiana podejścia do analizy ekonomicznej jako etapu oceny technologii medycznej. Procedury, leki, wyroby medyczne, metody diagnostyczne i profilaktyczne, które pozwalają na zachowanie kapitału ludzkiego i wykorzystanie go w optymalny sposób, powinny być oceniane tak, aby możliwe było dostrzeżenie tej istotnej właściwości ocenianego świadczenia i porównanie go z innymi dostępnymi rozwiązaniami.