Artykuł oryginalnyOdzyskanie dostępu żylnego do implantacji nowych elektrod endokawitarnych - Kuśmierski, Krzysztof; Syska, Paweł; Maciąg, Aleksander; Oręziak, Artur; Kuśmierczyk, Mariusz; Przybylski, Andrzej (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Wstęp: Niedrożność żylna jest stosunkowo częstym powikłaniem implantacji elektrod endokawitarnych. Zazwyczaj przebiega ona bezobjawowo, lecz jest istotnym problem w sytuacjach, gdy zachodzi konieczność wszczepienia nowej elektrody. Tradycyjnie stosowane metody postępowania (wszczepienie nowego układu lub nowej elektrody po przeciwnej stronie i jej tunelizacja do loży urządzenia) wiążą się z pozostawieniem nieczynnych elektrod. Wydaje się, że optymalnym sposobem postępowania jest usunięcie uszkodzonej lub zbędnej elektrody, odzyskanie dostępu do układu żylnego i wszczepienie nowej elektrody. Cel : Ocena skuteczności i bezpieczeństwa implantacji nowej elektrody za pomocą techniki polegającej na usunięciu elektrody i odzyskiwaniu dostępu żylnego. Materiał i metody : Analizie poddano wszystkie zabiegi usunięcia elektrod przezżylnych techniką przezżylną od 1 sierpnia 2008 do 15 października 2012 roku. Zabiegi wykonano u 203 chorych. Uwzględniono jedynie zabiegi usunięcia elektrod implantowanych  6 miesięcy wcześniej. Wyniki: W badanej grupie odzyskanie dostępu żylnego było głównym wskazaniem do ekstrakcji elektrody u 10 pacjentów (4,9%). Konieczność wszczepienia nowej elektrody wynikała z uszkodzenia poprzedniej (n = 7) oraz rozbudowy układu do terapii resynchronizującej (n = 3). W czasie zabiegów usunięto 23 elektrody (9 defibrylacyjnych, 12 stymulacyjnych i 2 lewokomorowe). Średni czas od ich implantacji wynosił 92,2 ±43,2 miesiąca (zakres: 48–152 miesięcy). W każdym przypadku stosowano zestaw koszulek firmy COOK. Systemu Evolution użyto do ekstrakcji 3 elektrod. We wszystkich przypadkach udało się implantować nowe elektrody zgodnie z planowanym celem zabiegu. W analizowanej grupie nie wystąpiły poważne powikłania. Wnioski : Stwierdzenie niedrożności żylnej nie powinno być przeciwwskazaniem do implantacji nowych elektrod po stronie poprzednio wszczepionego urządzenia, ponieważ techniki przezżylnego usunięcia elektrod umożliwiają odzyskanie dostępu do układu żylnego.