Praca poglądowaLeczenie zwężenia zastawki aortalnej metodą przezskórnej plastyki balonowej w różnych grupach wiekowych - Olasińska-Wiśniewska, Anna; Trojnarska, Olga; Grygier, Marek; Lesiak, Maciej; Grajek, Stefan (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Zwężenie zastawki aortalnej to wrodzone lub nabyte zmniejszenie powierzchni zastawki aortalnej, czego skutkiem jest utrudnienie wypływu krwi z lewej komory serca do aorty. Wrodzone zwężenie zastawki aortalnej stanowi około 2–5% wad wrodzonych serca. Ze względu na znaczenie dla rozwoju lewej komory jest jedną z gorzej rokujących anomalii budowy serca. U dorosłych pacjentów zwężenie zastawki aortalnej stanowi 34% wszystkich wad zastawkowych serca. U 80% z nich przyczyną są zmiany degeneracyjne. Osoby z łagodnym zwężeniem zastawki aortalnej zazwyczaj nie mają objawów choroby. Pojawiają się one wraz z wyczerpaniem mechanizmów kompensacyjnych. Są to objawy tzw. małego rzutu: omdlenia i zawroty głowy, bóle niedokrwienne, nietolerancja wysiłku, zaburzenia rytmu stwarzające ryzyko nagłego zgonu i w końcowej fazie choroby niewydolność serca. Pojawienie się objawów istotnie pogarsza rokowanie pacjentów, co wiąże się z wysokim ryzykiem zgonu. Walwuloplastyka aortalna polega na wprowadzeniu cewnika balonowego w miejsce zwężonej zastawki i mechanicznym jej poszerzaniu poprzez napełnianie balonu. Zarówno u dzieci, jak i u dorosłych jest to procedura paliatywna. Umożliwia jedynie zmniejszenie zwężenia zastawkowego, ale nie trwałe zniwelowanie gradientu przezaortalnego. Zabieg ten pozwala jednak odroczyć definitywną operację chirurgiczną lub przynajmniej poprawić ciężki stan pacjenta. Chociaż istota wady jest podobna u dzieci i dorosłych, to etiologia, przebieg choroby i sposoby leczenia, w tym wskazania do wykonania balonowej plastyki aortalnej, różnią się w zależności od wieku pacjenta. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie charakterystyki wady oraz zastosowania walwuloplastyki balonowej zastawki aortalnej w różnych grupach wiekowych.