Artykuł specjalnyPrzezskórna angioplastyka jedynej drożnej tętnicy nerkowej – leczenie z wyboru pacjenta ze schyłkową niewydolnością serca - Kądziela, Jacek; Tyczyński, Paweł; Michałowska, Ilona; Konka, Marek; Duda, Bartosz; Witkowski, Adam (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Znanych jest wiele czynników, które powodują zaostrzenie przewlekłej niewydolności serca. Istotne zwężenie tętnic nerkowych może prowadzić do zawansowanej niewydolności nerek, pogorszenia wydolności krążenia i zwiększać śmiertelność. W pracy przedstawiono przypadek 49-letniego chorego z ciężkim pozawałowym uszkodzeniem mięśnia sercowego, z frakcją wyrzutową lewej komory 20%, przewlekłą chorobą nerek, miażdżycą uogólnioną, utrwalonym trzepotaniem przedsionków i nadciśnieniem tętniczym. W 2008 roku wykonano zabieg przezskórnej angioplastyki istotnego zwężenia lewej tętnicy nerkowej. Wówczas w prawej tętnicy nerkowej były obecne jedynie przyścienne nierówności. W 2010 roku u pacjenta doszło do zaostrzenia obukomorowej niewydolności serca oraz niewydolności nerek. W kontrolnym badaniu echokardiograficznym uwidoczniono pogorszenie funkcji skurczowej lewej komory serca i zmniejszenie frakcji wyrzutowej do 11%. Z powodu nieskuteczności dożylnego leczenia diuretycznego u pacjenta przejściowo zastosowano hemodializę. Rozważano transplantację serca. W trakcie szczegółowej diagnostyki wykryto istotne zwężenie jedynej drożnej, prawej tętnicy nerkowej. Została ona poddana przezskórnej angioplastyce z implantacją stentu. Z powodu niedrożności aorty, poniżej odejścia tętnic nerkowych, zabieg ten wykonano przez lewą tętnicę ramienną. Po zabiegu obserwowano spektakularną poprawę kliniczną. W trakcie 1,5-rocznej obserwacji pacjent pozostaje w klasie czynnościowej NYHA II. W świetle wyników dwóch badań z randomizacją (ASTRAL i STAR) nie ma jednoznacznych dowodów na przewagę leczenia interwencyjnego w porównaniu z leczeniem zachowawczym istotnego zwężenia tętnic nerkowych. Metodyka tych badań spotkała się jednak z licznymi zastrzeżeniami. W starannie wyselekcjonowanej grupie pacjentów przezskórna angioplastyka tętnic nerkowych może być leczeniem z wyboru i prowadzić do istotnej poprawy klinicznej.