Opis przypadkuDuża przetoka wieńcowa i drożny przewód tętniczy – przezcewnikowe zamknięcie trzema nitinolowymi korkami przeznaczonymi do zamykania drożnego przewodu tętniczego - Bialkowski, Jacek; Szkutnik, Malgorzata; Zhang, Gejung; Jiang, Shilinag (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Przetoki tętnic wieńcowych ( coronary artery fistulas – CAF) są najczęstszą wrodzoną anomalią tych naczyń. W pracy przedstawiono przypadek 26-letniego pacjenta z dwiema współistniejącymi wadami wrodzonymi: drożnym przewodem tętniczym ( patent ductus arteriosus – PDA) i dużą CAF. U pacjenta 3 miesiące wcześniej przezcewnikowo zamknięto PDA (typ A o średnicy 4 mm) za pomocą nitinolowego korka PDA o rozmiarze 10/8 mm. Po zabiegu nadal występowała zwiększona męczliwość oraz stwierdzano ciągły szmer w okolicy przedsercowej. W angio-TC uwidoczniono dużą przetokę wieńcową odchodzącą od tętnicy okalającej z mnogimi ujściami do prawego przedsionka. Za pomocą prowadnika wykonano pętlę tętniczo-żylną (prowadnik wprowadzono od aorty poprzez CAF do żyły głównej górnej, gdzie został uchwycony pętlą i wyprowadzony na zewnątrz przez żyłę udową). Odżylnie do przetoki wieńcowej wprowadzono koszulkę naczyniową 8 F i zestaw wprowadzający z nitinolowym korkiem 12/10 mm PDA Cardio-O-Fix occluder (Starway Medical Comp, China, Beijing). Po odłączeniu implantu zamknięto pierwsze ujście CAF. Kolejne ujście CAF (o średnicy 3,5 mm) zamknięto za pomocą tej samej techniki, stosując 10/8 mm PDA Cardio-O-Fix occluder. Uzyskano całkowite zamknięcie przetoki oraz ustąpienie szmeru nad sercem. Pacjenta wypisano do domu po 4-dniowym pobycie w szpitalu z zaleceniem stosowania 150 mg kwasu acetylosalicylowego przez 6 miesięcy. Podczas 6-miesięcznej obserwacji mężczyzna pozostaje w dobrym stanie, nie stwierdza się objawów choroby. W kontrolnym angio-CT wykonanym 3 miesiące po zabiegu potwierdzono całkowite zamknięcie CAF.