Ocena wpływu czynników technicznych na jakość kolonoskopii w materiale własnym – doniesienie wstępne - Pastuszak, Marek; Pastuszak, Małgorzata; Groszewski, Krzysztof; Wojtuń, Stanisław; Gil, Jerzy (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Wstęp: W dyskusji nad jakością badań kolonoskopowych zwykle uwzględnia się czynniki techniczne, takie jak: rozdzielczość aparatu (standardowa vs HD), jego parametry fizyczne (grubość, sztywność, aparaty pediatryczne vs standardowe, regulowana sztywność), a także stosowanie technik dodatkowych (obrazowanie w wąskim paśmie, obrazowanie z autofluorescencją, zastosowanie optyki wstecznej, aparaty z przezroczystą nasadką) oraz specjalnych technik badania (insuflacja dwutlenkiem węgla, immersja wodna). Jako wykła-dników jakości badań kolonoskopowych zazwyczaj używa się współczynnika intubacji kątnicy oraz tolerancji badania przez pacjenta. Cel: Ocena wpływu czynników technicznych związanych ze sposobem prezentacji uzyskanego obrazu endoskopowego na jakość ocenianą przez współczynnik wykrywalności polipów/współczynnik wykrywalności gruczolaków (PDR/ADR). Materiał i metody: W badaniu zastosowano model, który minimalizuje wpływ elementów zależnych od operatora (analiza danych archiwalnych, badania wykonane przez jednego endoskopistę posiadającego doświadczenie w użytkowaniu wszystkich używanych aparatów, pacjenci z populacji rutynowo badanej – endoskopie diagnostyczne). Wyniki: Stwierdzono możliwy istotny statystycznie wpływ analizowanych czynników technicznych na współczynnik wykrywalności polipów stanowiący wykładnik jakości kolonoskopii w używanym modelu. Wnioski : Charakterystyka wykazanych różnic dotyczących polipów najmniejszych (do 5 mm), zlokalizowanych w dystalnym odcinku jelita o budowie gruczolaków cewkowych i polipów hiperplastycznych, przy braku istotnych różnic w zakresie „gruczolaków zaawansowanych”, sugeruje ich niewielkie znaczenie kliniczne, jednak zwraca uwagę na dotychczas pomijany aspekt techniczny, który może wpływać na wyniki badań klinicznych.