Mięsak pleomorficzny trzustki – opis przypadku - Kamocki, Zbigniew; Roszkowski, Andrzej; Kemona, Andrzej; Kedra, Bogusław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Pierwotne nowotwory mezenchymale trzustki występują niezwykle rzadko. Zmiany o typie mięsaka stanowią około 1% wszystkich nowotworów złośliwych. W piśmiennictwie światowym opisano kilkaset przypadków m.in.: leiomyosarcoma, fibrosarcoma, carcinosarcoma, rhabdomyosarcoma, liposarcoma, hemangioendothelioma, malignant neurilemoma, malignant fibrous histiocystoma . W pracy przedstawiono przypadek 75-letniej kobiety przyjętej z powodu opisywanej w badaniach obrazowych pozapalnej torbieli trzustki. Chorą operowano. Śródoperacyjnie stwierdzono guz trzustki wielkości pomarańczy naciekający tylną ścianę żołądka i powodujący nadciśnienie wrotne. Guz usunięto wraz z dystalną częścią żołądka, śledzioną oraz trzonem i ogonem trzustki. Rozpoznanie patomorfologiczne: sarcoma pleomorphicum, probabiliter fibrosarcoma histiocyticum.