Autoimmunologiczne zapalenie trzustki jako długotrwała i potencjalnie śmiertelna choroba układowa - Pasierbek-Kohutek, Aneta; Gutkowski, Krzysztof; Barczyk, Anna; Hartleb, Marek; Paleń, Piotr (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Autoimmunologiczne zapalenie trzustki ( autoimmune pancreatitis – AIP) jest rzadką chorobą ogólnoustrojową, która sprawia wiele problemów, wynikających głównie z braku precyzyjnych kryteriów diagnostycznych i niejednoczesnego pojawiania się objawów chorobowych. Obraz radiologiczny AIP często przypomina obraz nowotworu trzustki lub dróg żółciowych, co naraża chorych na rozległe i okaleczające zabiegi chirurgiczne. Badanie histopatologiczne wykazuje nasilone włóknienie prowadzące do stwardnienia zajętych narządów, a badanie immunohistochemiczne – limfocyty T i plazmocyty z przewagą komórek produkujących immunoglobuliny podklasy IgG4. W pracy przedstawiono przypadek 50-letniej kobiety z 11-letnią historią AIP o wieloobjawowym przebiegu, zakończony zgonem z powodu powikłań urologicznych.