Wybrane aspekty szpitalnych zakażeń grzybiczych - Siczyńska, Bożena; Dyk, Danuta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2013)
W ostatnich latach odnotowuje się podwojenie liczby szpitalnych zakażeń grzybiczych u hospitalizowanych pacjentów. Stanowią one ok. 9–10% wszystkich zakażeń szpitalnych i mogą dotyczyć skóry, błon śluzowych, narządów i układów. Są wynikiem interakcji drobnoustrojów, stanu odporności chorego oraz dróg przenoszenia zakażeń. W pracy przedstawiono sytuację epidemiologiczną w odniesieniu do szpitalnych zakażeń grzybiczych oraz omówiono aktualne metody diagnostyki, terapii i profilaktyki grzybic systemowych.