Wybrane diagnozy i działania pielęgniarskie u chorych z oparzeniem termicznym - Kozłowska, Elżbieta; Cierzniakowska, Katarzyna; Szewczyk, Maria T. (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2013)
Pielęgnowanie chorego z oparzeniem termicznym jest dużym wyzwaniem dla środowiska pielęgniarskiego. Podstawę planowania działań w procesie pielęgnowania stanowi prawidłowo sformułowana diagnoza pielęgniarska. Dokumentacja medyczna, którą można by stosować jako uniwersalne narzędzie pracy dla pielęgniarek na całym świecie, powinna być przejrzysta, jednolita i posługiwać się odpowiednio dobraną terminologią. Warunki takie spełnia Międzynarodowa Klasyfikacja Praktyki Pielęgniarskiej ( International Classification for Nursing Practice – ICNP). Umożliwia ona również prowadzenie dokumentacji pielęgniarskiej w systemie elektronicznym. W niniejszej pracy zaprezentowano wybrane diagnozy pielęgniarskie i działania u chorych z oparzeniem termicznym na podstawie Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej wg modelu 7-osiowego.