CONGENITAL HEART DISEASE IN CHILDREN AND ADULTS Reakcje emocjonalne rodziców na hospitalizację oraz leczenie zachowawcze dzieci po operacyjnym leczeniu wady serca w porównaniu z reakcjami rodziców dzieci leczonych z powodu ostrej infekcji - Stochel-Gaudyn, Anna; Składzień, Tomasz; Skalski, Janusz Hieronim; Fyderek, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: Hospitalizacja dziecka jest dla rodziców wydarzeniem bardzo stresującym, niosącym ze sobą poczucie zagrożenia i niepewności, jak również mogącym wpływać na relacje pomiędzy poszczególnymi członkami rodziny. Cel pracy : Ocena reakcji emocjonalnej rodziców związanej z hospitalizacją dziecka oraz występowania różnic w tej reakcji pomiędzy rodzicami dzieci po leczeniu operacyjnym z powodu wrodzonej wady serca a rodzicami dzieci leczonych z powodu ostrych infekcji wieku dziecięcego. Materiał i metody : Badaniem objęto 140 rodziców (114 matek i 26 ojców) dzieci leczonych w Polsko-Amerykańskim Instytucie Pediatrii UJ CM w Krakowie na przełomie 2010 i 2011 roku. Do oceny reakcji emocjonalnej rodziców wykorzystano zmodyfikowaną skalę HADS ( Hospital Anxiety and Depression Scale ) wg Zigmonda i Snaitha opracowaną w wersji polskiej (M. Majkowicz, K. de Walden-Gałuszko, G. Chojnacka-Szawłowska). Wyniki : W badanej grupie rodziców dzieci z wrodzonymi wadami serca (podgrupa I) wysoki poziom lęku rozpoznano u 60 rodziców (78,9%), a w grupie rodziców dzieci leczonych z powodu ostrych infekcji (podgrupa II) u 13 (20,3%). Objawy depresyjne pojawiły się u 26 rodziców (34,2%) z podgrupy I oraz u 6 rodziców (9,4%) z podgrupy II. U 32 rodziców (42,1%) z podgrupy I w badaniu w trzeciej dobie po zabiegu chirurgicznym można było dostrzec drażliwość (skala agresji), natomiast w podgrupie II w trakcie leczenia ostrej infekcji drażliwość obserwowano u 7 rodziców (10,9%). Wnioski : Hospitalizacja dziecka oraz podjęte procedury lecznicze są dla rodziców sytuacją wysoce stresującą, mogącą wywoływać u nich podwyższony poziom lęku, objawy depresyjne czy też drażliwość, a nawet agresję.