In situ patch closure of ventricular septal defect with aortic regurgitation - Buyukbayrak, Fuat; Aksoy, Eray; Tas, Serpil Gezer; Dedemoglu, Mehmet; Alp, Mete (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wypadanie płatka zastawki aortalnej u chorych z ubytkiem w przegrodzie międzykomorowej jest czynnikiem powodującym powstanie wysokiego gradientu przez ubytek. U chorych dorosłych VSD może prowadzić do AVP i w konsekwencji do niedomykalności aortalnej ( aortic regurgitation – AR). Chociaż walwuloplastyka zastawki aortalnej z jednoczesnym zamknięciem ubytku jest metodą leczenia z wyboru u dzieci, to wiąże się ona z wysokim ryzykiem reoperacji u dorosłych. W pracy przedstawiono przypadek 20-letniego mężczyzny z okołobłoniastym typem VSD i ciężką AR. Podczas zabiegu do zaszycia ubytku wykorzystano płatek niewieńcowy. Uszkodzone płatki zastawki wycięto, zastępując je zastawką aortalną.