Małoinwazyjna technika korekcji lejkowatej klatki piersiowej według Nussa w Polsce i na świecie – podsumowanie 25 lat historii - Białas, Adam J.; Kempińska-Mirosławska, Bogumiła (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
W 1987 r. Donald Nuss przeprowadził pierwszą minimalnie inwazyjną korekcję lejkowatej klatki piersiowej. Celem pracy było podsumowanie 25 lat stosowania metody Nussa i analiza jej modyfikacji. Badania zostały przeprowadzone z użyciem metod powszechnie stosowanych w badaniach historyczno-medycznych: metoda opisowa, porównawcza, indukcyjna oraz dedukcyjna. W pracy zanalizowano historię najwcześniejszych operacji metodą Nussa oraz jej pierwsze uaktualnienie. Podsumowano także najważniejsze jej modyfikacje: Millera, Hebry, Schaarschmidta, Hendricksona oraz Al-Assiriego. Opisano polski wkład w historię korekcji lejkowatej klatki piersiowej metodą Nussa.