EXPERIMENTAL CARDIOVASCULAR AND LUNG RESEARCHCardiac stem and progenitor cells as a potential therapeutic agent for the treatment of damaged cardiac muscle - Wilczek, Piotr Michał; Zembala, Marian; Zembala, Michał; Mzyk, Aldona; Cichoń, Tomasz; Smolarczyk, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp : Sercowe komórki macierzyste/progenitorowe ( cardiac stem cells/progenitor cells – CSCS/CPC) są multipotencjalną, klonogenną pulą komórek zdolnych do różnicowania się w kardiomiocyty, komórki mięśniówki gładkiej i komórki śródbłonka. Komórki te mogą być stosowane w terapii uszkodzonego mięśnia sercowego, konieczne jest jednak właściwe prowadzenie procesu izolacji, charakterystyka fenotypu i morfologii izolowanych komórek, co może zwiększać potencjał terapeutyczny związany z ich zastosowaniem. Cel pracy : Celem pracy była izolacja CSCS/CPC z fragmentów tkanki pochodzących z różnych obszarów mięśnia sercowego, charakterystyka ich fenotypu i cech morfologicznych. Materiał i metody : Fragmenty tkanki do izolacji pobierano z eksplantowanego serca w warunkach sterylnych. Po osiągnięciu konfluentnej hodowli komórki były trawione i przenoszone na podłoże z poli-D-lizyną. Przy użyciu technik cytometrii przepływowej oceniano fenotyp izolowanych komórek, stosując metody mikroskopii w kontraście fazowym oraz mikroskopii fluorescencyjnej, oceniano morfologię komórek. Wyniki: Izolowane komórki wykazywały fenotyp CSCS/CPC z obecnością receptora c-kit, Nkx 2.5, MDR-1 oraz GATA-4. Charakteryzowały się również pozytywną reakcją wobec receptorów komórek mezenchymalnych, w tym CD90, CD105, CD73, CD144. Nieliczne komórki wykazywały ekspresję receptorów Lin-1, Lin-2, Lin-3. Charakterystyka wzrostu i morfologia komórek różniły się w zależności od miejsca ich pobrania. Wnioski : Wydaje się, że komórki CSCS/CPC mają istotny potencjał terapeutyczny, jednak konieczny jest ich pełny opis pod względem fenotypowym, morfologicznym oraz charakterystyki wzrostu.