CASE REPORTSImplantacja elektrody nasierdziowej z minitorakotomii jako alternatywa u chorych z odelektrodowym zapaleniem wsierdzia, którzy wymagają ciągłej stymulacji serca - Bartczak, Karol; Walczak, Andrzej; Jander, Sławomir; Zwoliński, Radosław; Banyś, Andrzej; Ammer, Arkadiusz; Wranicz, Jerzy Krzysztof; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Przedstawiamy przypadek 60-letniego chorego po implantacji sztucznej zastawki mitralnej i rewaskularyzacji serca, po licznych procedurach elektrofizjologicznych, które spowodowały infekcyjne zapalenie wsierdzia wymagające eksplantacji wszczepionych układów. Pomimo wielokrotnej celowanej antybiotykoterapii, występowania stanów gorączkowych, w celu zapewnienia stymulacji choremu drogą minitorakotomii implantowano nasierdziowy układ stymulacji.