REHABILITATIONBadania funkcjonalne mięśni u osób z wadą lejkowatej klatki piersiowej – wskazania do rehabilitacji przedoperacyjnej - Jarosz, Maria Anna; Barinow-Wojewódzki, Aleksander; Wiernicka, Marzena; Pawlak, Krystian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp : Badania osób z klatką piersiową lejkowatą dotyczą zazwyczaj fizjologicznych nieprawidłowości spowodowanych wystąpieniem wady, a także jej wpływu na postawę ciała. Niewiele wiadomo na temat zaburzeń długości mięśni związanych z tą wadą. Cel pracy : Ustalenie, czy występowanie klatki piersiowej lejkowatej związane jest ze zmianą długości mięśni, a także opracowanie wskazań do rehabilitacji przedoperacyjnej osób z klatką piersiową lejkowatą. Materiał i metody : Zbadano 19 pacjentów w wieku 13–19 lat z rozpoznaną klatką piersiową lejkowatą zakwalifikowanych do zabiegu operacyjnego metodą Nussa w Wielkopolskim Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii w Poznaniu. Do grupy kontrolnej zakwalifikowano 30 zdrowych chłopców w podobnym przedziale wiekowym. U każdego z badanych przeprowadzono łącznie 42 testy funkcjonalne badające długość poszczególnych mięśni, a także zgromadzono dane dotyczące masy i wysokości ciała. Wyniki : Analiza porównawcza grupy badawczej i kontrolnej pod względem elastyczności mięśni wykazała istotne różnice w wynikach 8 testów spośród 42 wykonanych (19,04%). Były to testy oceniające długość mięśnia piersiowego większego (jego części obojczykowej, prawej i lewej), rotatorów wewnętrznych obu stawów barkowych, mięśnia biodrowo-lędźwiowego (kończyna dolna lewa) oraz mięśni prostych uda (prawego i lewego), kulszowo-goleniowych (kończyna dolna lewa) – mięśnie te skrócone były istotnie częściej u chłopców bez klatki piersiowej lejkowatej. Chłopcy z tą wadą charakteryzowali się istotnie mniejszą masą ciała oraz istotnie niższym wskaźnikiem masy ciała ( body mass index – BMI) w stosunku do chłopców z grupy kontrolnej. Wniosk i: Planując program fizjoterapii dla osób z klatką piersiową lejkowatą, należy stosować podejście zindywidualizowane w celu osiągnięcia możliwie najlepszych efektów.