YOUNG CLINICIANS’ FORUMZależność między saturacją krwi żylnej mieszanej a rzutem serca u pacjentów w trakcie operacji kardiochirurgicznych - Szurlej, Bartosz; Piekarska, Magda; Szurlej, Dariusz; Węglarzy, Andrzej; Latusek, Tomasz; Bachowski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp : Fizjologiczną reakcją organizmu na obniżenie rzutu serca ( cardiac output – CO) jest wzrost ekstrakcji tlenu. Pacjenci, u których występuje zaburzenie krążenia, często nie są zdolni do takiej reakcji. W takich przypadkach stężenie tlenu we krwi nie ulegnie zmianie w stosunku do CO i tym samym saturacja krwi żylnej mieszanej ( mixed venous oxygen saturation – SvO 2 ) nie będzie wiarygodnym wskaźnikiem przepływu krwi. Cel pracy : Ocena miarodajności korelacji między parametrami hemodynamicznymi a wskaźnikami utlenowania tkankowego u pacjentów poddawanych zabiegom kardiochirurgicznym. Materiał i metody : Badanie miało charakter retrospektywny. Ocenie poddano 19 pacjentów, którzy wymagali zastosowania cewnika Swana-Ganza (S-G). Pomiary wykonano w trzech punktach czasowych. Analizie poddano wartości wskaźnika sercowego ( cardiac index – CI), SvO 2 , zużycia tlenu ( oxygen uptake – VO 2 ), współczynnika ekstrakcji tlenu ( oxygen extraction ratio – O 2 ER) i niedoboru zasad (base excess – BE). Uzyskane wartości porównywano z ciśnieniem parcjalnym tlenu we krwi tętniczej ( partial pressure of arterial oxygen – PaO2), ciśnieniem parcjalnym dwutlenku węgla we krwi ( partial pressure of carbon dioxide – PCO 2 ), saturacją krwi tętniczej tlenem ( arterial oxygen saturation – SaO 2 ). Wyniki: Badanie wykazało wzrost CI, VO 2 , O 2 ER oraz spadek SvO 2 po zabiegu chirurgicznym w porównaniu z wartościami występującymi przed zabiegiem. Stwierdzono istnienie dodatniej korelacji między wartościami SvO 2 i CI przed zabiegiem i po operacji. Wnioski : Prawidłowe wartości SaO 2 , PaO 2 , PaCO 2 nie oznaczają, że ekstrakcja tlenu na poziomie subkomórkowym przebiega w sposób fizjologiczny. Jedynie wartości SvO 2 i CI uzyskane za pomocą cewnika S-G dają możliwość oceny dostarczania tlenu oraz jego zużycia przez tkanki.