QUALITY IN MEDICINEWybrane metody analizy statystycznej danych jakościowych na przykładzie klasyfikacji według New York Heart Association i Canadian Cardiovascular Society - Sobol, Maria; Kwasiborski, Przemysław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Niniejsza praca ma na celu krótkie przypomnienie i przeanalizowanie metod statystycznych służących do interpretacji wyników badań klinicznych charakteryzowanych za pomocą zmiennych jakościowych. Zmienne jakościowe są niemierzalne. Przykładem ich są coraz liczniejsze skale (klasy), wg których klasyfikuje się chorego kardiologicznego. Jest to np. klasa wg Canadian Cardiovascular Society (CCS) czy New York Heart Association (NYHA). Klasa CCS składa się z czterech podklas: CCS I, CCS II, CCS III i CCS IV, do których odpowiednio klasyfikuje się pacjenta ze względu na subiektywne nasilenie objawów dławicowych. Podobnie klasa NYHA składa się z NYHA I, NYHA II, NYHA III, NYHA IV, w której kryterium podziału jest subiektywne nasilenie dolegliwości związanych z niewydolnością serca. Wybór odpowiedniej metody analizy statystycznej zależy przede wszystkim od prawidłowego zakwalifikowania analizowanych danych do jednej z dwóch grup: ilościowych bądź jakościowych.