QUALITY IN MEDICINEAnaliza subiektywnej oceny „Karty bezpieczeństwa okołozabiegowego chorego kierowanego do Pracowni Hemodynamiki i Elektroterapii” przez pracowników oddziału kardiologii i pracowni hemodynamiki - Czapla, Krystyna; Gąsior, Mariusz; Hawranek, Michał; Pudlo, Robert; Cieśla, Daniel; Nowowiejska-Wiewióra, Alicja; Gierlotka, Marek; Szafranek, Andrzej; Poloński, Lech; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp : Listy kontrolne działają w różnych dziedzinach nauki, w medycynie Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ich stosowanie w chirurgii. Nie ma wyników badań dotyczących stosowania list kontrolnych w kardiologii inwazyjnej. Cel pracy : Analiza subiektywnej oceny karty bezpieczeństwa okołozabiegowego przez pracowników oddziału kardiologii i hemodynamiki. Materiał i metody : Przeprowadzenie sondażu diagnostycznego wśród personelu medycznego dotyczącego oceny karty bezpieczeństwa okołozabiegowego przez pracowników bezpośrednio zaangażowanych w jej wypełnianie. W badaniu wzięło udział 85 osób, w tym: 31 lekarzy, 46 pielęgniarek oraz 8 techników medycznych. Wyniki : W opinii personelu medycznego karta zabiegowa poprawiła komunikację wewnętrzną, poprawiła organizację pracy na oddziałach kardiologii oraz hemodynamiki, zapobiega występowaniu błędów medycznych, redukuje występowanie powikłań okołozabiegowych, znacząca część personelu uważa, że wprowadzenie karty ułatwia sprawowanie opieki nad chorym w okresie okołozabiegowym, poprawia również jakość opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. Karta bezpieczeństwa okołozabiegowego precyzuje zadania personelu oraz określa zakres odpowiedzialności. W opinii personelu medycznego wprowadzenie karty bezpieczeństwa okołozabiegowego jest zasadne. Wnioski : Wprowadzenie karty bezpieczeństwa okołozabiegowego było słusznym krokiem w poprawie jakości opieki medycznej u chorych poddawanych diagnostyce i leczeniu inwazyjnemu z zakresu kardiologii i elektroterapii. Jest prostym narzędziem służącym redukcji powikłań okołozabiegowych, pomagającym personelowi medycznemu we właściwym sprawowaniu opieki nad chorym. Wprowadzenie kardiologicznej listy kontrolnej jest zasadne i dobrze rozumiane przez zespół terapeutyczny.