Pediatria: specjalizacja szczególnego traktowaniaRozmowa z Jackiem Gralińskim, byłym zastępcą dyrektora Instytutu „Pomnika – Centrum Zdrowia Dziecka” ds. klinicznych - Okoniewska, Magdalena (Menedżer Zdrowia, 2013)
Dlaczego plan restrukturyzacyjny CZD przedstawiony przez dyrektora Janusza Książyka w 2012 r. nie zyskał akceptacji? – Być może wynikało to z braku zaufania lub z obaw, że zmiana wyceny świadczeń i urealnienie kontraktu z CZD może skutkować oczekiwaniami innych placówek o podobnym profilu, których w kraju jest około 10. To byłby duży wydatek dla budżetu NFZ – mówi Jacek Graliński.