Kontrole tak, wizytacje nie - Strzesak, Erwin (Menedżer Zdrowia, 2013)
Kreatywność? Tak, ale nie taka, jaką uprawia narodowy płatnik w ochronie zdrowia. Dysponując 65 mld zł, trzeba mieć możliwość kontrolowania, w jaki sposób i na co te pieniądze są wydawane. Ale do placówek medycznych – zamiast kontrolerów NFZ – przychodzą wizytatorzy NFZ. Tak było w Krakowie i doprowadziło to do niepotrzebnego konfliktu, sprowokowanego przez NFZ. Następstwem wizytacji jest często kara finansowa. Ponieważ nie ma protokołu pokontrolnego, nie ma możliwości odwołania. Jest tylko termin zapłaty.