Gra w kulki - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2013)
W opisie popularnej gry zwanej petanką lub grą w kulki można znaleźć zdanie: „Gra w petankę jest bardzo bezpieczna. Tym niemniej uderzenie bulą w głowę może stanowić zagrożenie dla życia”. O tym, że NFZ gra w kulki z pacjentami i lekarzami, wiadomo od czasu jego powstania, ale ostatnie rozporządzenia dotyczące rozliczeń wizyt kompleksowych i specjalistycznych już nie noszą znamion gry, lecz łapania lekarzy w kleszcze.