Do pierwszego gwizdka - Szymczyk, Damian (Menedżer Zdrowia, 2013)
Jak wskazuje zegar na stronie Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony Zdrowia, za niecałe 600 dni ustanie możliwość prowadzenia dokumentacji medycznej w postaci papierowej. Podobnie jak kibice oczekujący z wielką niecierpliwością na piłkarskie święto Euro 2012, podmioty udzielające świadczeń zdrowotnych odliczają czas do nastania EDM 2014, choć te drugie z mniejszym entuzjazmem.